Tips voor koken met inductie

Inductiekookplaten worden steeds populairder in moderne keukens. Het vervangt geleidelijk de conventionele kookplaten. Iedereen weet dat wrijving warmte produceert. Van kinds af aan is ons geleerd dat het tegen elkaar wrijven van onze handen bij kou ze warm houdt.
Als u liever leert van de fouten van anderen dan van uw eigen fouten, volgen hier enkele tips om uw inductiekookplaat optimaal te benutten:

Inductie koken is anders

Door de werking van inductiekookplaten worden veel van de culinaire talenten die we in de loop der jaren onbedoeld hebben opgedaan nutteloos. Omdat de verwarming niet altijd consistent is (vooral bij een flikkerende gasvlam), en het handhaven van een stabiele temperatuur gepaard gaat met veel op-en-neer temperatuurveranderingen, kan koken op een elektrische of gaskookplaat moeilijk zijn om precies goed te krijgen. Zelfs wanneer de temperatuur op een laag niveau is ingesteld, zal een normale brander of kookplaat de pan in een langzamer tempo blijven verwarmen.
Bij inductie verdwijnen veel van deze problemen echter. De elektromagnetische projectie van een inductiekookplaat dringt gelijkmatig door in het hele oppervlak van de pan, zodat de positie tijdens het koken niet hoeft te worden gewijzigd. Ook de temperatuur wordt nauwkeurig geregeld, zonder geleidelijke ophoping van warmte, en verandert niet tenzij u dat aangeeft.

Gebruik het juiste kookgerei

Omdat inductie koken gebaseerd is op elektromagnetische energie, werkt het het beste met magnetische materialen. Ferromagnetische ferrometalen, zoals gietijzer en sommige roestvrije metalen zijn ideaal voor inductie koken. Aluminium, koper en glazen pannen zijn onbruikbaar, en sommige van deze zachte metalen kunnen vrijwel onmogelijk te verwijderen krassen achterlaten op een hard kookoppervlak.
Volg de onderstaande tips om uw inductiekookplaat schoon te houden:

  • U moet uw inductiekookplaat niet opgeven, omdat het keramische oppervlak van een inductiekookplaat eenvoudig te reinigen is en niet warm genoeg wordt om eventueel gemorst voedsel “aan te bakken”.
  • Hoewel het schoonmaken van een inductiekookplaat eenvoudig is – een simpele spray met uw favoriete afwasmiddel en afvegen volstaat – zijn er een paar factoren waar u rekening mee moet houden als u onderhoud op lange termijn overweegt.
  • Zorg ervoor dat de bodem van het kookgerei dat u gebruikt vlak en glad is.
  • Houd magnetische voorwerpen uit de buurt van het oppervlak van het fornuis.
  • Gemorst voedsel moet onmiddellijk worden opgeruimd. Op een inductiekookplaat is het minder waarschijnlijk dat voedsel aanbakt, hoewel het nog steeds kan voorkomen door restwarmte, en het zal veel moeilijker te verplaatsen zijn achteraf.
  • Het gebruik van schuursponsjes en andere schurende schoonmaakmiddelen is verboden. Deze kunnen krassen veroorzaken.

Hopelijk weet u nu hoe inductiekookplaten werken en hoe u erop moet koken en ze moet onderhouden.