Welke vloer past het beste bij uw keuken?

De ideale keukenvloer moet zeer functioneel zijn, maar de esthetische kwaliteiten zijn even cruciaal voor interieurliefhebbers. Ondanks deze twee criteria zijn er verschillende vloermogelijkheden die passen bij verschillende keukenontwerpen.

Tegels in de keuken

Keuken tegels zijn gebruikt voor eeuwen en zijn vrij veerkrachtig. Correct geïnstalleerd, gevoegd, en afgedicht tegels zijn volledig waterdicht, dat is de reden waarom ze worden gebruikt in douchecabines en zwembaden. Er zijn tegels beschikbaar in alle mogelijke vormen, patronen en kleuren, en er kunnen ingewikkelde ontwerpen worden gemaakt door verschillende vormen of kleuren te mengen. Keramische of porseleinen tegels zijn de meest populaire optie omdat ze geen vlekken maken als er iets op gemorst of gevallen wordt. Door de extreem hoge temperaturen waarbij ze tijdens het productieproces worden gebakken, zijn porseleinen tegels het duurzaamst. Het nadeel van porselein is dat het door zijn gepolijste of glanzende uiterlijk glad kan zijn. Om struikelen en vallen te voorkomen, kunt u beter kiezen voor tegels met structuur of ribbels.

Keukenvloeren van hout

Houten keukenvloeren kunnen zorgen voor een warme en uitnodigende omgeving. Er zijn verschillende prijspunten voor zowel massief hout als gelamineerd hout.
Om praktische redenen is een parketvloer de eerste optie. Houten vloeren zijn dimensionaal stabieler bij wisselende temperaturen en vochtniveaus als gevolg van het kookproces.
Hoewel sommige aanbieders massief houten vloeren voor keukens afraden, is het niet onmogelijk. In dat geval moet de ruimte voldoende ventilatie hebben, en moet u de garantie controleren voordat u tot aanschaf overgaat. Houten vloeren zijn gevoelig voor krassen, vlekken en vlekken, maar kunnen indien nodig worden geschuurd en hersteld. Vlekken moeten onmiddellijk worden opgeruimd, en regelmatig schoonmaken moet dit voorkomen. Houten vloeren zijn zachter aan de voeten en van nature warmer dan plavuizen.

Natuursteen

Natuursteen is een wat duurdere optie, maar het is een uitstekende keuze voor een keuken met een natuurlijke uitstraling. Ondanks het mooie uiterlijk vergen stenen vloeren iets meer onderhoud dan porseleinen of keramische tegels. Steen is van nature poreus; daarom moet het na installatie worden verzegeld en om de paar jaar opnieuw worden verzegeld om de schoonheid ervan te behouden. Gemorste koffie of rode wijn moet snel worden schoongemaakt om te voorkomen dat een stenen vloer wordt verpest. Voorspellingen voor trends in stenen vloeren wijzen op het gebruik van grotere tegels en een mix van lichtere en donkere tinten om een unieke uitstraling te creëren.

Vinyl vloeren in de keuken

Door verschillende factoren zijn vinylvloeren mogelijk de populairste optie voor Britse keukens. In de afgelopen decennia zijn vinylvloeren met sprongen vooruitgegaan en het zijn niet langer de lino vloeren die we ons allemaal herinneren uit de keuken van onze grootmoeder. Modern vinyl is verkrijgbaar in platen, tegels en planken, met verschillende kleuren en afwerkingen. Vinylvloeren kunnen lijken op graniet, hout of keramische tegels, en de planken kunnen in verschillende patronen of effecten worden gelegd, waaronder de bekende visgraat. Vinyl vloeren zijn volledig waterdicht en buitengewoon gemakkelijk te reinigen en te onderhouden. Hoewel meer ingewikkelde ontwerpen een professionele installatie vereisen, is het zelf leggen van vinyl vloeren met eenvoudige doe-het-zelf vaardigheden en een stanleymes niet moeilijk.

Conclusie

Net als andere ontwerpkeuzes worden vloeren grotendeels beïnvloed door persoonlijke mening en smaak. Er zijn geen juiste of onjuiste antwoorden, dus overweeg alle mogelijkheden. Overweeg aanvullende keukenartikelen en neem verfstalen mee als u gaat winkelen. Houd rekening met de installatiekosten en de tijd die het kost om uw nieuwe vloer te leggen. Naast vloerleggers is er altijd veel vraag naar bekwame meubelmakers. Begin met het onderzoeken van lokale bedrijven of het zoeken op internet naar ontwerpideeën.