Als pasta liefhebber heb je misschien al wel eens van Orzo gehoord. Orzo is een pastasoort die erg populair is in de mediterrane keuken. Het is een korte, rijstvormige pasta die op veel verschillende manieren kan worden bereid. In dit artikel delen we een aantal heerlijke Orzo gerechten die je thuis kunt maken.
Wat is Orzo?
Orzo is een pastasoort die gemaakt wordt van harde tarwe. De pasta heeft de vorm van een rijstkorrel en wordt daarom ook wel eens ‘rijst-pasta’ genoemd. Orzo is van oorsprong afkomstig uit de mediterrane keuken en wordt veel gebruikt in de Italiaanse, Griekse en Turkse keuken.
Orzo Gerechten
1. Orzo met kip en champignons
Dit gerecht is gemakkelijk te maken en smaakt heerlijk. Voor dit gerecht heb je nodig:
- 250 gram Orzo
- 2 kipfilets
- 250 gram champignons
- 2 teentjes knoflook
- 1 ui
- 1 courgette
- 1 rode paprika
- 100 ml kookroom
- 100 ml kippenbouillon
- 1 eetlepel olijfolie
- Peper en zout
- Parmezaanse kaas
Bereidingswijze:
- Kook de Orzo volgens de verpakking.
- Snijd de kipfilet in blokjes en bak deze gaar in een pan met olijfolie. Voeg hier de champignons, knoflook en ui aan toe en bak dit mee.
- Snijd de courgette en paprika in blokjes en voeg dit toe aan de pan.
- Voeg de kippenbouillon en kookroom toe en laat het geheel 5 minuten sudderen.
- Voeg de gekookte Orzo toe en meng het geheel goed door elkaar.
- Garneer met Parmezaanse kaas en serveer.
2. Orzo salade met feta en olijven
Deze Orzo salade is perfect voor een zomerse dag. Het is lekker fris en snel te maken. Voor dit gerecht heb je nodig:
- 250 gram Orzo
- 1 rode ui
- 1 rode paprika
- 1 komkommer
- 100 gram feta
- 100 gram olijven
- 3 eetlepels olijfolie
- 2 eetlepels rode wijnazijn
- 1 eetlepel honing
- Peper en zout
Bereidingswijze:
- Kook de Orzo volgens de verpakking.
- Snijd de rode ui, rode paprika en komkommer in kleine blokjes.
- Meng de Orzo met de gesneden groenten, feta en olijven.
- Meng in een aparte kom de olijfolie, rode wijnazijn, honing, peper en zout tot een dressing.
- Meng de dressing door de Orzo salade.
- Serveer koud.
3. Orzo met zalm en spinazie
Dit gerecht is een gezonde en smaakvolle optie voor de liefhebbers van zalm en spinazie. Voor dit gerecht heb je nodig:
- 250 gram Orzo
- 2 zalmfilets
- 200 gram verse spinazie
- 2 teentjes knoflook
- 1 ui
- 100 ml kookroom
- 1 eetlepel olijfolie
- 1 citroen
- Peper en zout
Bereidingswijze:
- Kook de Orzo volgens de verpakking.
- Bak de zalmfilets in een pan met olijfolie en voeg hier de knoflook en ui aan toe. Bak dit mee tot de zalm gaar is.
- Voeg de verse spinazie toe aan de pan en laat het slinken.
- Voeg de gekookte Orzo toe aan de pan en meng het geheel goed door elkaar.
- Voeg de kookroom en het sap van een halve citroen toe en meng het geheel goed door elkaar.
- Breng op smaak met peper en zout.
- Serveer met een partje citroen.
4. Orzo ovenschotel met gehakt en groenten
Deze Orzo ovenschotel is een heerlijke optie voor een gezellige avond thuis. Voor dit gerecht heb je nodig:
- 250 gram Orzo
- 500 gram gehakt
- 1 rode paprika
- 1 gele paprika
- 1 courgette
- 2 teentjes knoflook
- 1 ui
- 400 gram tomatenblokjes
- 2 eetlepels tomatenpuree
- 1 theelepel paprikapoeder
- 1 theelepel oregano
- 1 theelepel tijm
- 100 gram geraspte kaas
- Peper en zout
- Olijfolie
Bereidingswijze:
- Kook de Orzo volgens de verpakking.
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Snijd de paprika, courgette en ui in blokjes.
- Bak het gehakt in een pan met olijfolie en voeg hier de knoflook, ui en paprika aan toe. Bak dit mee tot het gehakt gaar is.
- Voeg de tomatenblokjes, tomatenpuree, paprikapoeder, oregano en tijm toe en laat het geheel 5 minuten sudderen.
- Meng de gekookte Orzo met het gehaktmengsel en voeg de geraspte kaas toe.
- Doe het geheel in een ovenschaal en bak het 20-25 minuten in de oven.
- Serveer warm.
5. Orzo met pesto en cherrytomaatjes
Dit gerecht is een snelle en makkelijke optie voor de liefhebbers van pesto en tomaatjes. Voor dit gerecht heb je nodig:
- 250 gram Orzo
- 100 gram pesto
- 200 gram cherrytomaatjes
- 1 teentje knoflook
- 1 eetlepel olijfolie
- Parmezaanse kaas
Bereidingswijze:
- Kook de Orzo volgens de verpakking.
- Snijd de cherrytomaatjes in kwarten.
- Bak het teentje knoflook in een pan met olijfolie.
- Voeg de cherrytomaatjes toe en bak ze kort mee.
- Voeg de gekookte Orzo toe aan de pan en meng het geheel goed door elkaar.
- Voeg de pesto toe aan de pan en meng het geheel goed door elkaar.
- Serveer met geraspte Parmezaanse kaas.