Waar moet je op letten bij het kopen van een vaatwasser?

Vaatwassers doen afbreuk aan de aantrekkingskracht van snelle arbeid. Deze geweldige gadgets verwijderen zelfs het hardnekkigste vet en vuil, terwijl ze minder water en stroom verbruiken.
Of u nu eindelijk overstapt van de handwas naar een vaatwasser of slechts op zoek bent naar een update, het is essentieel om te winkelen voor een vaatwasser die aan uw behoeften voldoet en binnen uw budget past.
Onze koopgids voor vaatwassers zal u helpen het meest geschikte model voor uw behoeften te vinden.

Dingen waar u op moet letten bij het kopen van een vaatwasser

Er zijn verschillende opties voor vaatwasmachines op de markt. Als u niet zeker weet wat u wilt, kunt u hier enkele dingen overwegen bij het kopen van de juiste vaatwasser voor uw behoeften.
Vaatwassers zijn verkrijgbaar in verschillende exterieurkleuren, waaronder wit, zwart, leisteen, roestvrij staal en geborsteld roestvrij staal. Sommige coatings, zoals roestvrij staal met een geborstelde afwerking, zijn beter bestand tegen vingerafdrukken dan andere. De afwerking moet de bestaande afwerking van uw keukenapparatuur aanvullen of verbeteren. Ook al is de buitenafwerking slechts decoratief, ze draagt bij tot de algemene uitstraling van uw keukenontwerp.

Plaats van het bedieningsmenu

De meeste vaatwassers hebben hun bediening aan de voorkant van de deur. Er zijn echter varianten waarbij de bedieningspanelen zich langs de bovenrand van de deur bevinden, die verborgen is als de deur gesloten is. Deze optie is puur cosmetisch en zorgt voor een strakke, moderne uitstraling. Het grootste nadeel van een verborgen bedieningspaneel is dat men niet in één oogopslag kan zien hoe lang de cyclus duurt.

Afmetingen en inhoud

De grootte en capaciteit van een vaatwasser worden vaak bepaald door het aantal couverts dat er per lading in past. In de meeste woningen is een standaard vaatwasser aanwezig. Vanwege de beperkte ruimte wordt de voorkeur gegeven aan een compacte vaatwasser voor appartementen en kleinere woningen.

Samenstelling van de kuip

Er zijn zowel kunststof als roestvrijstalen vaatwasbakken verkrijgbaar. Kuipen van roestvrij staal zijn bestand tegen vlekken en geuren, drogen sneller en blijven langer goed. Ze zijn echter duurder. Plastic bakken zijn even stevig, maar niet vlekbestendig. Aan de buitenkant is niet te zien of de kuip uit kunststof of roestvrij staal bestaat. De samenstelling van de kuip heeft echter minimale invloed op de reinigingsefficiëntie.

Geluidsniveau

Het decibelniveau van een vaatwasser geeft het geluidsniveau weer. Een vaatwasser die 45 decibel of minder produceert, is vrijwel geluidloos. Het bereik van 45 tot 50 dB komt overeen met regelmatige regenval. Vijftig decibel of meer komt overeen met een normaal gesprek. Hoe hoger de prijs van de vaatwasser, hoe lager de decibelwaarde.

Energie-efficiëntie

Een vaatwasser is voorzien van een “Energy Guide” label dat het jaarlijkse elektriciteitsverbruik en de gebruikskosten beoordeelt. Een ENERGY STAR-gecertificeerde vaatwasser overtreft de minimumeisen van de overheid op het gebied van efficiëntie.

Droogprestaties

Zuinige vaatwassers maken gebruik van de overtollige warmte in de kuip om de vaat te drogen. In de meeste gevallen is dit voldoende. Sommige vaatwassers bieden echter extra droogopties, zoals een verwarmingselement om de vaat te drogen en een ventilator om de hete lucht te laten circuleren, wat het droogproces versnelt.

Conclusie

Hoewel in deze handleiding veel is behandeld, hopen we dat het een goede inleiding is geweest voor het kiezen en kopen van een nieuwe vaatwasser. In het algemeen is het beste advies dat wij u bij Designer Appliances kunnen geven: koop alleen wat u nodig hebt, niet wat een advertentie of blogartikel suggereert dat u nodig hebt.
Het is gemakkelijk om gecharmeerd te raken van merknamen en high-tech functies.